Har du problemer med at læse mailen klik? her
 

Aarhus har fået en holdbar skolestruktur

SKOLESTRUKTUR. Et solidt flertal hen over midten har indgået en aftale, der tegner en holdbar skolestruktur for Aarhus.

Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten har sammen sikret, at der skabes tryghed om folkeskolen. Aftalen betyder at Rundhøjskolen, Vejlby Skole og Kolt Skole fusionerer med naboskoler med virkning fra den 1. august 2013. Kolt-Hasselager får én fælles skole. Vejlby Skole og Jellebakkeskolen fusioneres på Jellebakkeskolen, mens Rundhøjskolen indgår i fusioner med dels Viby Skole, dels Rosenvangsskolen. Med aftalen sikres det, at der fortsat er stærke, lokale folkeskoler i alle områder af Aarhus Kommune. Tranbjerg Skole og Grønløkkeskolen fusioneres, så der fremover er én folkeskole i Tranbjerg på to matrikler.

Aftalen henter 12,8 millionerne kroner, og lever dermed op til forventningerne i budgetforliget fra efteråret 2011. Børn og Unge rådmand, Kristian Würtz siger om aftalen:

Jeg er tilfreds med, at et solidt flertal hen over midten i Aarhus Byråd tager ansvar for at tegne en holdbar skolestruktur for Aarhus. Aftalen balancerer hensynet til fortsat at have stærke, lokale folkeskoler i Aarhus over for et nødvendigt hensyn til at skabe økonomisk robuste skoler.

Kristian Würtz fortsætter: ”Elever, forældre og medarbejdere på de berørte skoler vil med aftalen står over for forandringer. Jeg har forståelse for, at det kan være svært. Vi har med forliget bestræbt os på, at der bliver tale om at fusionere skoler, så der bliver mulighed for at føre det bedst mulige fra alle skoler videre. Snarest efter en endelig aftale vil vi gå i dialog med forældre og skolernes ledelser om, hvordan vi bedst tilrettelægger forandringerne. Vi har en fælles interesse i fortsat at skabe en tryg og stabil hverdag i skolerne frem mod 1. august 2013”.

Gruppeformand for Socialdemokraterne, Camilla Fabricius er også tilfreds med aftalen. Hun udtaler: ”Det er en rigtig svær beslutning, der påvirker mange mennesker. Derfor er det vigtigt for os, at vi med aftalen har sikret en bæredygtig skole, med en stærk lokal forankring".

De borgerlige valgte at gå fra forhandlingerne allerede søndag eftermiddag. De konservative og Dansk Folkeparti vil udsætte forhandlingerne til efteråret for at se på strukturen i sammenhæng med budgetlægningen og dermed åbne for muligheden for yderligere skolelukninger. Det er i modstrid med det, der har været aftalt siden efteråret 2011.

Det virker til, at de borgerlige allerede fra starten var indstillet på at forlade forhandlingerne. De vil tilsyneladende hellere føre valgkamp end at tage ansvar for folkeskolen i Aarhus. Det synes jeg er rigtig ærgerligt. Men Socialdemokraterne har valgt, i en aftale, der samler 21 ud af 31 medlemmer af byrådet, at tage ansvar for hele den aarhusianske folkeskole., ” udtaler næstformand i Børne og Unge-udvalget, Peder Udengaard.

Aftalen sendes nu i offentlig høring fra tirsdag den 15. maj og fire uger frem. På baggrund af høringen mødes forligspartierne igen, inden en egentlig indstilling sendes frem til byrådet. Efter endt byrådsbehandling kommer indstillingen igen i høring i otte uger til efteråret med henblik på at en endelig vedtagelse kan være sikret i god tid inden skoleindskrivningen i foråret 2013.

Læs hele aftalen her og pressemeddelelse fra forligspartierne og rådmand Kristian Würtz.


 
Aarhus’ status som friby truet

I en tid hvor værdier som mangfoldighed og tolerance knytter sig til Aarhus, trues byens status som friby for forfulgte forfattere. Siden 2010 har Aarhus som den første danske by været medlem af organisationen ICORN, hvilket forpligter byen til at tage imod en af verdens forfulgte forfattere. Aarhus har siden været værtsby for friby-forfatteren Tendai Frank Tagarira fra Zimbabwe.

Dermed har Aarhus vist sig som en by, der stiller sig op i kampen for at beskytte ytringsfrihed, menneskerettigheder og frihed. Men når Tendai Frank Tagarira til sommer overgår til at blive politisk flygtning foreslår den konservative kulturrådmand Marc Perera, at fribysordningen indstilles indtil kommunes økonomi er mindre presset.

Socialdemokraternes Aage Rais-Nordentoft er dog langt fra enig med rådmanden, ”Friby og ytringsfrihed er ikke noget der har med penge og sparetider at gøre for socialdemokraterne. Ytringsfrihed og retten til at tænke, tale og skrive frit er grundlæggende og mange regner efter Muhammedtegningerne Aarhus som ytringsfrihedens og mangfoldighedens hovedstad. Det er ikke Byrådet der har sparet friby ordningen væk eller valgt den skal være passiv - den beslutning er ene og alene taget af den konservative kulturrådmand Marc Perrera Christensens. Det er hans politiske prioritering ikke at prøve at finde penge indenfor sit budget til at fortsætte friby-ordningen aktivt. Socialdemokraterne er uenige med Marc Pereras valg, vi vil fortsat kæmpe for at Aarhus skal forblive friby og kan huse en forfatter der risikerer at blive dræbt for at bruge sin ytringsfrihed i sit hjemland.


 
Jacob Bundsgaard ny formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg

KOMUNERNES LANDSFORENING. I forbindelse med nykonstituering i den socialdemokratiske gruppe i KL’s bestyrelse er borgmester Jacob Bundsgaard blevet nyt medlem af KL’s bestyrelse og samtidig formand for arbejdsmarkedsudvalget.

Efter borgmester Jan Trøjborgs tragiske død har den socialdemokratiske gruppe i KL’s bestyrelse peget på borgmester Erik Nielsen, Rødovre, som ny KL-formand. Samtidig har borgmester Jens Gjesing, Haderslev, valgt at trække sig fra bestyrelsen, hvilket giver hans personlige suppleant, borgmester Jacob Bundsgaard, sæde i KL’s bestyrelse.

Den socialdemokratiske gruppe har samtidig valgt Jacob Bundsgaard som ny formand i KL’s arbejdsmarkedsudvalg. En glad Jacob Bundsgaard siger i den anledning:

”Jeg er meget glad for at kunne indtræde i KL’s bestyrelse og på den måde være med til at præge udviklingen af fremtidens kommunale velfærd. Som formand for KL’s arbejdsmarkedsudvalg får jeg en central rolle, når det handler om at skabe nye muligheder på arbejdsmarkedet. Ingen dagsorden er i øjeblikket vigtigere end at sikre job til de alt for mange især unge, som i øjeblikket har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet. Jeg er i særlig grad optaget af, at KL skal gøre en stærk indsats her.”

De nye KL-poster fordeles formelt på et bestyrelsesmøde den 24. maj.


 
Støt og følg os på facebook

Socialdemokraterne i Aarhus Byråd er kommet på facebook. Støt og følg dine 14 byrådsmedlemmers arbejde for et helt Aarhus.

Klik ”synes godt om” og modtag løbende opdateringer fra din byrådsgruppe.

Du kan også støtte vores borgmester, Jacob Bundsgaard, på facebook.