Har du problemer med at læse mailen klik? her
 

Aarhus går forrest for danske løn- og arbejdsvilkår

Bekæmpelsen af social dumping er en mærkesag for Socialdemokraterne. Byrådet tog onsdag første skridt mod at indføre kædeansvar i Aarhus Kommune

Aarhus kommune har siden 2006 arbejdet med klausuler, der sikrer, at arbejdet udføres på danske løn- og arbejdsvilkår.

Nu strammer byrådet op for de sociale klausuler med det såkaldte kædeansvar.

Kædeansvar betyder at en entreprenør, der ønsker at arbejde for Aarhus Kommune, fremover skal sikre sig, at både de og deres underentreprenører lever op til de lokale overenskomstmæssige løn- og arbejdsvilkår.

Det sker efter forslag fra SF og Socialdemokraterne.

”Vi vil insistere på, at der er ordentlige løn- og arbejdsvilkår, når man bygger for Aarhus Kommune. Aarhusianske arbejdere skal ikke udkonkurreres af underbetalt arbejdskraft, som lever under kummerlige forhold. Derfor er arbejdet med at bekæmpe social dumping helt centralt for os,” siger borgmester, Jacob Bundsgaard.

Kædeansvar sikrer arbejdsvilkår
Der er i Aarhus set eksempler på virksomheder, der ikke indberetter arbejdsskader og virksomheder, der betaler en løn svarende til det halve af, hvad danske virksomheder betaler.

Formand for Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune Tatiana Hjorth Sørensen glæder sig derfor over, at der nu sættes ind over for disse virksomheder.

”Vi er i særdeleshed stolte af, at vi i Aarhus går forrest og indfører kædeansvar. Ingen virksomhed skal tage en hovedentreprise for så at hyre underleverandører, der udnytter og underbetaler deres ansatte.

Når vi stiller krav i vores udbud gælder det hele projektet og alle leverandører, der er involveret. Det skal ikke være muligt for virksomheder at snyde udenom de krav vi stiller. Det sikrer vi med kædeansvaret,” siger Tatiana Hjorth Sørensen.

Dansk Folkeparti vil ikke være med
Byrådsindstillingen om kædeansvar fik ikke opbakning blandt de borgerlige partier i Byrådet. Dansk Folkeparti gav på byrådsmødet udtryk for, at de ingen problemer har med at lønnen underbydes.

Det forarger Tatiana Hjorth Sørensen, der desuden mener, at et kædeansvar vil sikre konkurrencefordele for virksomheder i Aarhus Kommune.

”I modsætning til borgerliges påstande om det modsatte, er de sociale klausuler faktisk en konkurrencefordel for mindre lokale håndværkere. De mindre håndværksvirksomheder får nu langt bedre mulighed for at vinde et udbud, da de ikke længere skal konkurrere med østeuropæiske virksomheders lave lønniveau,” siger Tatiana Hjorth Sørensen.

Byrådsindstillingen blev sendt til behandling i Beskæftigelsesudvalget. Forslaget bakkes op af 23 af 31 byrådsmedlemmer.


 
Nyt udspil skal mindske ungdoms-kriminalitet i Aarhus

Aarhus er grundlæggende en tryg by. Men med et nyt kriminalitetsudspil vil socialdemokraterne i Aarhus mindske kriminaliteten blandt især unge yderligere.

Læs mere på www.siak.dk


 
Støt og følg os på facebook

Socialdemokraterne i Aarhus Byråd er på facebook. Støt og følg dine 14 byrådsmedlemmers arbejde for et helt Aarhus.

Klik ”synes godt om” og modtag løbende opdateringer fra din byrådsgruppe.

Du kan også støtte vores borgmester Jacob Bundsgaard på facebook.